Lezbično gledališče in gledališče čišče – Maja Šorli: Ponedeljek, 19. november 2018 ob 20:00–22:00

Ali v Sloveniji obstajajo uprizoritve, ki jih lahko razumemo kot primer lezbičnega gledališča? Kako sploh konceptualizirati ta pojem in ali ima model takšnega gledališča v Sloveniji lahko prihodnost? In kaj je gledališče čišče, žanr, ki ga je Maja Šorli v Manifestu za novo gledališče v reviji Dialogi leta 2017 definirala kot obrobno, a hkrati osvobojeno gledališko prakso. V predavanju bomo skupaj poiskali teoretsko presečišče med tema dvema pojmoma in gledališki užitek, ki ga obe praksi lahko ponudita danes.

Maja Šorli je urednica, raziskovalka, avtorica umetniških in strokovnih gledaliških besedil, dramaturginja, scenaristka in pedagoginja. Doktorirala je leta 2011 na UL AGRFT, kjer je zaposlena kot raziskovalka, predvsem pa je samozaposlena v kulturi kot dramaturginja. Leta 2014 je objavila znanstveno monografijo Slovenska postdramska pomlad (Knjižnica MGL). Souredila je monografije Skupnost emancipiranih misli in teles (Emanat, 2018), Hibridni prostori umetnosti (UL ARGFT in MASKA, 2012) in Dinamika sprememb v slovenskem gledališču 20. stoletja (UL ARGFT in MASKA, 2010).

Cikel predavanj Feminizem danes pripravljata Jasmina Založnik in Katja Čičigoj, v sodelovanju s KUD-om Anarhiv (v okviru programa Škratova čitalnica).