Obletnica glasbenega kotička Škratove čitalnice – ŠOP Records

Glasbeni kotiček Škratove čitalnice je obležil svoj 6. rojstni dan. Domača glasbena založba ŠOP records je 28. 7. 2019 obeležila obletnico s podelitvijo pokalov za najuspešnejše izvajalce založbe v letu 2018.

Pokal Rookie of the Year je prejela Nina Hlebec. Artistka, ki je močno zaznamovala dosedanje gibanje številk v ŠOP statistikah. Nina Hlebec je svoj prvenec 112 izdala 10. januarja 2018.

Komad 112 lahko najbolje opišemo, če se prepustimo njenim besedam:

»112 je zbirka večinoma nepovezanih zvočnih prebliskov, nastalih v mestu Singapur v 112 dneh. To ni reprezentativen dokument časa in prostora. To ni turistični popis avanture. Še manj je avtentično doživetje, ki bi bilo strnjeno v koherenten zvočni zapis. Je osebno pričevanje o prekarnosti, izruvanosti, strahu in negotovosti. Ter o drobnih utehah.«

Plošča je bila predstavljena tudi v DJ Grafitih na Radiu Študent.

»Glasba je uizi nehvaležna za dnevni eter, zato je to pomemben podatek. Modelka je bla na radiu WFMU v oddaji Neighbors Noise with Jesse Kaminsky, tut avstralski Edge Radio z oddajo Bena Crothersa What I Say je pofuru en komad, na koncu pa je še Muanis v svojem manifestu za Odzven posebej izpostavil plato (med drugimi).«

______________________________________________________________________________

Artis of the Year je drone emoji. Anonimni izvajalec je svoje stike s ŠOP records spletel z enostavnim elektronskim sporočilom: “Zdravo Šop records, Bi izdali moj album/mikstejp? https://we.tl/T4WjRoIOlU Lp drone emoji

Skromni začetki so vodili k prvemu ŠOP Records albumu, ki je na valovih Radio Študent privabil v zgodovini ŠOPa največje število poslušalcev. V oddaji RŠ Tolpa Bumov je svoje mesto med najboljšimi ovekovečil z nazivom naj tolpa Bumov v letu 2018. Sveže izdani ŠOP-ov album Drone emoji se je pokazal na letnem Festivalu Tresk, neodvisne glasbene scene in založništva, ki se je odvijala v Kino Šiška.  

Drone emoji je še ena inkarnacija glasbenega uma, ki vzame kakršnokoli zanimivo glasbo, jo oblikuje po svojem okusu in jo anonimno pošlje v svet interneta. Pri čemer večina ostane neslišanih, ampak tale je vsekakor izjema. Tednik Mladina je svoje strani popisala s pozitivno recenzijo anonimnega izvajalca, kmalu zatem so svoje strani obarvali tudi Dnevnik in drugi internetni glasbeni poročevalci.

______________________________________________________________________________

Vsekakor najpomembnejši vidik našega delovanja so ljudje, ki največ prispevajo k prepoznavnosti glasbenega kotička Škratove čitalnice, katerim gre naziv MVP ŠOP Records. Zaslužno že tretje leto zapored pripada ta novinarki, sourednici RŠ sekcije Rostfraj – Kaktus, ki je intenzivno povečala prepoznavnost ŠOP-ovih izvajalcev po radijskih etrih.