FEMINISTIČNI SEMINAR: MIRNA BERBEROVIĆ – SODOBNI FEMINISTIČNI MEDIJI

Mirna Berberovič, odgovorna urednica portala Spol.si, je predstavila krajino feminističnih medijev s poudarkom na ex-yu kontekstu, EU in ZDA. V odprti debati smo se pogovarjale_i, kakšne feministične medije si želimo, koga naj naslavljajo, v kakšni obliki, s kakšnimi delovnimi pogoji. Pregledali_e smo prakse sodobnih feminističnih medijev v državah nekdanje skupne države (Hrvaška, Srbija) in v tujini (EU, ZDA). Zanimalo nas je na kakšen način izbrani mediji delujejo, poskušale_i smo identificirat njihove ciljne skupine, predvsem pa analizirale_i njihove pristope k podajanju feminističnih tematik. Analiza teh medijev je predstavljala izhodišče za razpravo o praksah, ki so relevantne in potrebne v našem medijskem prostoru in za premislek o najboljših (interuptivnih) orodjih za podajanje aktivistične feministične vsebine v medijih.

Primeri feminističnih medijev: EX-YU: Vox Feminae, Libela, MILICA magazin , EU: NewsMavens, ZDA: Bust, Bitch Media, Ms. Magazine, Essence

Foto: Tiva Vlaj

Mirna Berberović je magistrirala na Filozofski fakulteti iz sociologije kulture na področju Študij spola, pri čemer je eno leto študija opravila na Univerzi v Utrechtu na oddelku “Gender Studies”. Kratek čas je bila raziskovalka na Oddelku za sociologijo na Filozofski fakulteti (UL). Kot sodelavka Radia Študent je pripravljala različne prispevke in oddaje na feministične tematike, občasno sodelovala z ekipo oddaje Sektor Ž, objavljala pa je tudi v drugih medijih. Od leta 2016 je sodelavka uredništva spol.si, kjer je v letih 2018/19 urejala članke v sklopu projekta Medijski spol, od januarja letos pa je tudi odgovorna urednica portala.

Foto: Nekaj članic_ov uredništva portala Spol.si

Zadnji dogodek Feminističnega seminarja v 2019 se je zaključil, vabljene_i, da se nam pridružite spet v THL v začetku januarja, ko bomo novo leto pozdravile_i s feminističnimi temami!”

Foto: Tiva Vlaj