Lunin med: Popotovanje s slovenskimi ljudskimi pesmimi, pospremljenimi z glasbili in zvočili sveta

Vljudno vabljeni na prekrasno (brezplačno) otroško delavnico dua Lunin med:

Kdaj: 15. 5. 2014, 18.00 do 20.00

Kje: V prostorih MSUM-a

Na prvem v ciklu naših glasbenih srečanj, se bomo skupaj odpravili na popotovanje skozi slovenske pokrajine na krilih slovenskih ljudskih pesmi, pospremljenih z glasbili in zvočili sveta.

V glasbenem popotovanju poslušalce popeljeva v svet slovenskih ljudskih pesmi, pospremljenih z glasbili in zvočili različnih dežel in glasbenih tradicij. Pojeva ljudske pesmi iz naših krajev, ki jih spremljava na instrumente iz drugih dežel: od afriških (kalimba, balafon, n’goni, bendir, jeli ngoni …), avstralskih (didgeridoo), južnoameriških (berimbau, pandeiro …) in indijskih (sarangi, tampura, sitar …), do slovanskih (koncovka, bisernica, lončeni bas, okarina, drumlja …) in srednjeveškega glasbila hurdy gurdy. Uporabljava pa tudi različna zvočila: zvončke, raglje, majhne činele, ropotulje, preproste piščali, doma izdelane kazuje, balunofone in duholovce ter litofon iz marmornih plošč, ki poslušalce neposredno vključujejo v glasbeno ustvarjanje. Program spodbuja zavedanje medkulturnega dialoga in je prispevek k ohranjanju kulturne dediščine.

S programom želiva otroke nagovoriti h glasbenemu ustvarjanju, prepevanju, izdelovanju glasbil in zvočil, plesu, improvizaciji, raziskovanju zvoka in osnov glasbe skozi igro.

Na prvem srečanju bodo imeli otroci priložnost zaigrati na manj znana glasbila različnih svetovnih kultur, skupaj bomo raziskovali zvočne svetove, plesali na igrano glasbo in peli.

Glasbo izvabljamo tako iz glasbil, zvočil, naših glasov kot predmetov v naši okolici in reči, ki so tako rekoč za v smeti, mi pa poiščemo njihovo drugo – zvočno dimenzijo

Tako se bomo skupaj odpravili tudi do sosednjega vrta Hostla Celica, kjer sta avtorja programa minuli vikend 10. in 11. maj postavila veliko zvočno instalacijo: 8 kamenofonov, na katere bomo lahko zaigrali in se pobliže spoznali s tem, kako je moč iz odpadnega materiala (odpadni kosi marmorja) izvabiti čarobne zvoke in izdelati čudovito glasbilo.

Otroške delavnice potekajo v okviru KUD ANARHIV, financira jih Urad za mladino -MOL, obenem potekajo v sodelovanju z MSUM.
Avtor fotografije: Matej Golob