Filmski klub na terenu: ogled filma “V suženjstvo zakleti”

Z jutrišnjim ogledom filma “V suženjstvo zakleti” (na sporedu v Kinodvoru, v okviru FDF) začenjamo s “Filmskim klubom na terenu”.

“Filmski klub na terenu” je nadaljevanje seriala predavanj v Knjižnici Šiška, povezuje pa se tudi z vzpostavitvijo Škratove info filmske točke in ciklom “black feminism”.

Zaenkrat ogledov filmskih projekcij ne moremo plačati, vas pa vabimo, da se nam pridružite. Po vsakem ogledu bomo izbrani filmski primer premislili: od analize filmske estetike do širše kulturološko-politične analize. Dobimo se ob 17.45 pred Kinodvorom. Če vas zanima naš krožek, nam pišite na skratovacital@gmail.com, najkasneje do 13.00 na dan predstave, da se ne zgrešimo.

Naj ob tem še izkoristim priložnost ter vas povabim na novo srečanje Filmskega kluba, na katerem bo med drugim gostja Alja Lobnik: http://kudanarhiv.org/?p=880, na njem bomo namreč govorili prav o relaciji film/misel, tematizirali pa bomo tudi status podobe.

Če imate čas, vam danes priporočam poslušanje Temne zvezde, ki jo pripravlja Anja Banko. Tema radijske oddaje, ene najstarejših na Radiu Študent, je ti. Nollywood, na katerega pa gre gledati kot na drugačen tip podobe, kakršne smo vajeni “zahodnjaki”.

Pred ogledom filma se predlaga ŠE NEKAJ MATERIALA: 
Revolucionarni Fanonov tekst:
(obstaja tudi slovenski prevod: http://www.zalozbacf.si/index.php/v-suzenjstvo-zakleti.html, izdan je bil v okviru založbe *cf.!)
Ključen tekst postkolonialistične teorije G. Spivakove, ki je za film pripravila UVOD:
(tud slovenski prevod; najdete ga v Zborniku postkolonialnih študij, izšlo v okviru založbe Krtina!)
Temeljni tekst nekropolitike s stani A. Mbembea:
INTERVJU z režiserjem: