Po filmu, film: od sedmega do zadnjega, osmega srečanja Filmskega kluba: 20.4.2015

Drage in dragi,

v ponedeljek se je odvilo že sedmo srečanje Filmskega kluba, na katerem smo predstavili, kaj vse nam film lahko ponudi na ravni misli, na ravni ustvarjanja konceptov. Na srečanju smo preleteli nekaj temeljnih konceptov, povezanih s filozofijo filma, prav tako smo se ustavili pri problemu gledalca (od subjekta, subjektivnosti, do gledalca kot družbenega fenomena), zarisali pa smo tudi dve, ti. podobi misli.

V drugi polovici srečanja se nam je pridružila naša gostja, doktorska študentka Alja Lobnik, kritičarka, publicistka ter vodja projekta Gledališki seminar: Gib-telo, sicer pa tudi novinarka Studia City, ki nas je v odlični predstavitvi seznanila s konceptom ti. revne podobe teoretičarke Hito Steyerl. 

Pred zadnjim srečanjem, ki se bo zgodilo 20.4. ob 18.00, v Knjižnici Šiška, ni posebne domače naloge. Je pa zaželeno, da v dveh povedih zapišete, kaj vam pomeni film danes, v času izjemne medijske proliferacije.

Na zadnjem srečanju se bomo namreč spraševali, kakšen je status filma danes, v času novih medijev, digitalne podobe in digitalnih tehnologij. Da bi si odgovorili na zastavljeno vprašanje, bomo preleteli stanje današnje filmske produkcije, pri čemer bomo pozorni tako na različne tipe svetovnih kinematografij, kot na spremembe znotraj samega ustroja filmskih podob. Za konec pa smo v goste povabili Roka Govednika iz Zavoda Vizo, ki nam bo predstavil svoj pogled na prihodnost filma v 21. stoletje, ob tem pa bo še posebno pozornost namenim otrokom in mladim, s katerimi se tudi profesionalno ukvarja v okviru filmske vzgoje.

Filmski klub finančno podpirajo Knjižnica Šiška in Mestna občina Ljubljana.