ŠOP Records na Tresku #10

V soboto, 13. 4., se je v okviru desetega festivala Tresk predstavil tudi ŠOP Records, podpodna glasbena založba, ki je s svojim udejstvovanjem nerazdružjivo povezana s Škratovo čitalnico, saj se celoten del založbine đem scene dogaja v prostorih Škratove čitalnice pod okriljem Škratovih zvočnih delavnic.

Od lanske izvedbe festivala se je pri ŠOP povilo okroglih deset izdaj, med njimi pa najdemo tudi najboljšo Tolpo Bumov preteklega leta, ki jo sicer izbira glasbena redakcija Radia Študent. Omenjena izdaja, gre za EP drone emojija, se je predstavila v obliki 3,5 inčne diskete, oziroma po domače floppyja, kamor smo stisnili komade, naslovko in tekstovno datoteko s podatki o izdaji.

Ob disketi je ŠOP prvič zaplul tudi v draguljske vode. Zasedba U.Z.O. (Uho za Oko) je izdala CD Strup za podgane v klasični draguljski škatljici. Ostalih osem albumov smo na praktikabel na prizorišču položili v klasični šopovsko-generični obliki s kartonskim ovitkom in poudarkom na grafični podobi oziroma naslovnici.

Posebej za deseto izvedbo festivala Tresk pa smo predstavili kompilacijo Sounds From Slovenian Bedrooms II, kamor smo poleg pretekloletnega nabora umestili tudi deset povsem novih, prej neizdanih kompozicij. Med njimi najdemo pet artistov, ki prej s ŠOPom v tej kapaciteti še niso sodelovali.

V kratkem se obetajo še nove izdaje, in sicer doomwave projetk neznane_ga artistke_a, plošča v enem tejku dvojca c9|2, vračajo se Šovinjista! z Live @ Rostfraj, potem pa balans z novo ploščo in predstavitvenim koncertom ter takoj za njima M O R V E R N s prvencem na ŠOP.