6. Informativa: SEJEM IZOBRAŽEVANJA IN POKLICEV

6. SEJEM IZOBRAŽEVANJA IN POKLICEV

 Ljubljana, 16. januar 2014 – Sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 24. in 25. januarja na Gospodarskem razstavišču predstavil pregled skoraj 200 izobraževalnih programov za bodoče dijake in študente ter odrasle, ki jim je vseživljenjsko učenje pomembno. Mladi bodo lahko spremljali interaktivne predstavitve poklicev, tekmovanje v poklicnih spretnostih Olimpijada poklicev – SloveniaSkills, se udeležili številnih delavnic in predavanj, se pozanimali o štipendijah, o bivanju v času šolanja, izobraževanju v tujini, odraslim pa bo Informativa postregla z informacijami o podiplomskem študiju, prekvalifikacijah, jezikovnih tečajih in delu v tujini ter v okviru Poslovne Informative tudi informacije o poslovnem in strokovnem izobraževanju.

INFORMACIJE ZA MLADE

Informativa bo mladim olajšala odločitev, kje naj nadaljujejo izobraževanje, bodisi po zaključeni osnovni, srednji šoli, ali fakulteti, saj bo predstavila programe vseh štirih slovenskih univerz in njihovih članic, visoke in višje strokovne šole, srednje šole, gimnazije ter institucije, ki ponujajo informacije, povezane z izobraževanjem, od štipendiranja, bivanja v času študija, dela in študija v tujini idr.

V okviru izobraževalnega programa v dveh predavalnicah in na t. i. Informativinem forumu bodo potekala različna predavanja, predstavitve in okrogle mize s področij kmetijstva in gostinstva, cvetličarstva, kemije, strojništva, gradbeništva ipd. Poseben program pa pripravljajo tudi na osrednjem prostoru Univerze v Ljubljani, kjer bo oba dneva potekal program s predstavitvami njihovih študijskih smeri, kariernega centra ipd.

PRILOŽNOST ZA DEKLETA V ZNANOSTI IN TEHNIKI

V petek dopoldne bosta pod skupnim imenovalcem Dan za punce potekali delavnici o virih energije za prihodnost in računalništva za vodenje letal. Dekleta se bodo tako lahko podala v eksperimentalne vaje, povezane s prihodnostjo električne energije, spoznale pa bodo tudi delovanje računalnika, strojne opreme in programiranje na primeru vodenja letalne naprave. V soboto bo Multimedijski center Zavoda K6/4 pod skupnim imenovalcem Č I P ke priredil predstavitev situacije žensk v znanstveno-tehničnem kontekstu – od programiranja in grafičnega oblikovanja, vse do elektronike in robotike.

PRIPRAVE ZA VSTOP NA TRG DELA

Informativa bo bodočim ter trenutnim dijakom in študentom predstavila možnosti za lažje iskanje in pridobivanje poklicnih in delovnih izkušenj. E-Študentski servis bo na primer odgovoril na vprašanja o tem, katera so tista (neformalna) znanja, ki lahko pomagajo mladim pri iskanju dela. Študentska sekcija DMS bo razkrila, zakaj je aktivno delovanje v študentskih društvih lahko skriti adut pri iskanju zaposlitve. L’MIT in Zavod Nefiks pa bosta predstavila mladim, kako do dela in kaj si delodajalci zares želijo.

Informacije o zaposlovanju in štipendiranju bodo nudili tudi Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije, karierni centri univerz, različni drugi razstavljavci in šole ter regionalne razvojne agencije, ki bodo predstavljale regionalne štipendijske sheme.

ŠTUDIJ IN DELO V TUJINI

Obiskovalci bodo dobili informacije o izobraževanju, delu in raziskovanju v tujini. Predstavila se bo zasebna ameriška srednja šola iz Salzburga American International School Salzburg, vodilna svetovna šola s področja turizma in hotelirstva iz Švice HTMi – Hotel & Tourism Management Sciences, avstrijska univerza uporabnih znanosti Carinthia University of Applied Science, danska poslovna šola International Business Academy Denmark, Univerza v Celovcu, ponudniki jezikovnih tečajev in potovanj v tujino Nista, Ruski Ekspress ter LTA, CMEPIUS, Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja bo predstavil evropske programe izobraževanja in usposabljanja,  regionalni center za okolje Rec Slovenija pa bo predstavil različne evropske programe podiplomskega študija s področja trajnostne energetike. Vse informacije o možnostih zaposlitve ali opravljanja prakse v EU na enem mestu pa bodo predstavili predstavniki EU Careers Slovenia.

INFORMACIJE ZA STROKOVNO IN POSLOVNO JAVNOST

Prvi dan Informative, natančneje 24. januarja 2014, bo pod geslom Prenos strokovnega znanja v prakso z novimi metodami potekala že 3. Poslovna Informativa. Ta bo gostila kar 14 izjemnih predavanj s področja poslovnega in strokovnega izobraževanja. Konferenčni del, ki je za obiskovalce popolnoma brezplačen, bo vsem posameznikom in iskalcem novega znanja za boljše poklicno in poslovno delovanje, predstavil umetnost vzpostavljanja odličnih odnosov, veščine poslovnega mreženja, ki lahko pokažejo pot do novih strank, male skrivnosti velikih mojstrov nastopanja, nove pristope komuniciranja, ter katero je tisto znanje, ki lahko kroji našo zaposlitev.

Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije bo predstavil, kakšne so možnosti za pridobitev finančnih spodbud v programih, ki jih izvaja sklad in so namenjeni delodajalcem za  izobraževanje, usposabljanje, praktično usposabljanje, razvoj karierne orientacije zaposlenih, vzpostavljanje kompetenčnih centrov, skupno sodelovanje fakultet, študentov in podjetij na projektih iz gospodarstva, spodbujanje medgeneracijskega prenosa znanja v podjetjih in kadrovsko štipendiranje.

Vstop na Informativo in Poslovno Informativo je brezplačen.

Več na www.informativa.si in www.informativa.si/poslovna-infomrativa