Ustvarjalne, brezplačne otroško-mladinske delavnice: Kamen, škarje, papir: ustvarjam po obdobjih

Dragi otroci, mladi, starši, skrbniki!

Že lani ste se lahko udeležili prekrasnih ustvarjalnih delavnic, ki so vas na inovativen, predvsem pa ustvarjalen način popeljale na potovanje po magičnem svetu zgodovine umetnosti. Pridite tudi letos, prelevite se v Alice in skupaj z našimi super mentoricami in mentorji odkrivajte male in veliko skrivnosti zgodovine umetnosti!

PROGRAM, PRIJAVE IN INFORMACIJE

Teorija in praksa se bosta ponovno ustvarjalno družili v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) na delavnicah KUD-a Anarhiv! Potovanje skozi zgodovino umetnosti nas bo pripeljalo do sodobnih umetnin in nam olajšalo njihovo razumevanje.

25. do 29. avgust 2014/ 9.00-12.00

PONEDELJEK: Druženja na emonskom forumu
TOREK: Srednjeveški fantazijski svet mask
SREDA: Pika do pike, packa do packe, črka do črke… moderna umetnost
ČETRTEK: Kaj je vse umetnost?
PETEK: Kje živi umetnost?

“Na celotedenskih delavnicah KUD-a Anarhiv bomo na igriv način raziskovali obdobja umetnostne zgodovine in ustvarjali iz različnih materialov. Potovanje skozi zgodovino umetnosti nas bo pripeljalo do sodobnih umetnin in nam olajšalo njihovo razumevanje. Zaključek delavnic pa bo povzela razstava nastalih izdelkov. Delavnice so namenjene otrokom od 7 do 14 leta starosti.

Delavnice bodo potekale v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) na Maistrovi 3, od ponedeljka, 25. avgusta do petka, 29. avgusta, med 9. in 12. uro.

Število mest je omejeno! Obvezne prijave sprejemamo za cel teden ali določeno delavnico na uzg.delavnice@gmail.com (Iza Pevec).

PONEDELJEK: Druženja na emonskom forumu

Ogledali si bomo prizore s slavnostne povorke upodobljene na Vaški situli, poiskali, kje se nahajal veliki emonski forum ter se spraševali, koliko se in v čem se razlikujejo današnje povorke in druženja na sodobnih forumih od tistih staroveških. Odgovor bomo poiskali pri umetniškem delu Ljubljanski zapiski, sodobne umetnice Minne Henriksson, potem pa bomo tudi mi oblikovali svoje situle, forume, zapiske.

TOREK: Srednjeveški fantazijski svet mask

Na videz temačni srednji vek je poln nenavadnih zgodb in mističnih likov. Srečamo jih tako na robovih iluminiranih rokopisov, kot na cerkvah. V slovenskem prostoru so denimo
zanimive znane hajdinske listne maske, ki so nastale pod vplivom tujega umetnika Petra
Parlerja. Na razstavi bomo poiskali kako sodobni umetniki upodabljajo fantazijske svetove in
potem naredili svoje fantazijske maske.

SREDA: Pika do pike, packa do packe, črka do črke… moderna umetnost

Pike bodo uvod v svet impresionističnega slikarstva, s packanjem bomo poskusili tehniko drip paintinga, s črkami pa bomo po vzoru avantgardnih umetnikov ustvarjali domišljijske kolaže iz revij in časopisov, kot so to počeli nadrealisti. Dela nekaterih nadrealističnih umetnikov si bomo ogledali na razstavi in potem uporabili njihove tehnike kot ideje za ustvarjanje svojih umetnin.

ČETRTEK: Kaj je vse umetnost?

Zakaj je stol, ki je razstavljen v muzeju ready- made umetnina, medtem ko je tisti v naši kuhinji le navaden stol ter kakšna je razlika med grafitom na cesti in porisano steno v muzeju? Na razstavi bomo poiskali ready- made umetnine, na delavnici pa bomo pobrskali med domačimi odsluženimi predmeti, iz njih naredili umetniška dela. Preizkusili se bomo tudi v street artu, pustili svojo umetniško sled v mestu in premislili o tem, kaj vse si predstavljamo pod oznako umetnost.

PETEK: Kje živi umetnost?

Sprehodili se bomo po AKC Metelkova in jo primerjali z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova ter se pogovorili o tem, kako se postavi razstava . Konec enotedenskega druženja bomo proslavili z otvoritvijo razstave, ki jo bomo postavili sami (razmislili bomo o postavitvi svojih izdelkov, si izmislili naslove in jim napravili podnapise…).

Projektna aktivnost se izvaja v okviru KUD Anarhiv v sodelovanju z MSUM, finančno pa jo podpira Urad za mladino – MOL.